Vet du vad som motiverar dina medarbetare?

För inte så länge sen mötte jag en smått uppgiven chef. Han uttryckte sin frustration över att han hade betalat dyra, fina kurser till samtliga medarbetare men att flera av dem inte ens verkade uppskatta detta. Tvärtom, några av medarbetarna klagade faktiskt över att kurserna tog onödig tid.

Chefen upplevde att medarbetarna var omotiverade och otacksamma och det var en av anledningarna till att han kontaktade mig. Jag arbetar med individ- och grupputveckling och använder mig bland annat av ett analysverktyg från IPU (Institutet för Personlig Utveckling) som bidrar till bättre samarbete och kommunikation människor emellan.

Vi kom överens om att chefen skulle börja med att göra en IPU-analys där vi tittade på hans egna beteendestilar och drivkrafter. Jag blev inte så förvånad över resultatet utifrån vad han hade berättat för mig innan. Chefens allra högsta drivkraft var så kallad teoretisk, vilket innebär att han motiveras starkt av att lära sig saker här i livet och att ständigt utvecklas. IPU-analysen visade på något han egentligen redan kände till om sig själv. Men den viktiga insikten kom under själva återkopplingen av IPU-analysen: Att lika självklart som det var för honom att man ständigt ska lära sig saker och utvecklas, lika självklart var det för flera av hans medarbetare att känna lika starkt – fast för en helt annan drivkraft inom ett helt annat område.

Att som chef utgå från sig själv och sina egna drivkrafter är tyvärr ett vanligt misstag. Vill man ändra på det finns inga genvägar. Man måste helt enkelt ta reda på vad medarbetarna motiveras av och anpassa sitt ledarskap. IPU-analyser är ett fenomenalt verktyg att utgå ifrån för att få nödvändiga insikter, både på individ- och gruppnivå.

Som ägare i Future Relations är jag väldigt noggrann med vilka konsulter som jag samarbetar med. Att hitta konsulter som exempelvis ger bra återkopplingar på IPU-analyserna är en konst. Det kräver inte bara kunskap och behörighet utan också egen insikt, erfarenhet och fingertoppskänsla. Det har Marie W Schjölin och det är bara en av många anledningar till varför jag samarbetar med just henne. Tillsammans utför vi IPU-analyser, leder workshops och konferenser. Jag är alltid 100 procent trygg med det hon levererar. Hon är proffsig, engagerad och hon vågar tänka nytt. Sådant märks och ger resultat. Och inte minst blir jag själv väldigt motiverad.

En klapp på axeln och ett uppskattande ord är aldrig fel, så länge det är ärligt. Men har du koll på vad som verkligen motiverar dig och dina medarbetare?

 

 Gästbloggare Susanna Carlhem, Future Relations

SusannaC_Gästblogg