Falukorv, läkemedel, tydlighet och samarbete

Svenska Stenarna arbetar med textproduktion, kommunikation och utbildning. Jag skriver samhällsinformation, läromedel och reklamtexter.

Ibland skriver jag texter som är väldigt lättlästa. Vem behöver det, kanske du tänker. Jo, de 25 % av Sveriges vuxna befolkning som har svårt att ta till sig viktig information. Läsaren av den lättlästa texten kan vara läsovan, dyslektiker, utrikesfödd eller ha en funktionsnedsättning. Det är nu falukorven kommer in i bilden.

En korv som vill kalla sig falukorv måste uppfylla vissa krav. Falukorvsätare kan känna sig ganska trygga när det gäller korvens innehåll. Men när det gäller lättläst svenska, så kan inte läsaren vara lika säker. Innehållet varierar stort i kvalitet.

En lättläst text ska ha enkla meningar med vardagliga ord. Meningarna ska vara korta och mindre vanliga uttryck ska förklaras. Men en genomgång på webben av texter markerade som lättlästa, visar stor skillnad i meningslängd och begriplighet. För begreppet lättläst svenska finns tyvärr inget namnskydd. Låt även lättlästa texter hålla vad de lovar!

 

Zest for Life och Svenska Stenarna

Tydlighet är viktigt i all kommunikation. Om inte budskapet når fram och når in hos mottagaren, så är ju uppdraget egentligen inte genomfört. Och budskapet ska ibland förstås av människor som vuxit upp i såväl Skövde som Stockholm, Syrien och Somalia.

Marie och jag delar definitivt synen på att mission och värderingar ska landa i verkligheten – annars är de ganska värdelösa. Den åsikten, och Maries tydlighet, är något jag uppskattar. Hon är ödmjukt tydlig mot kunder, tydlig i sitt formspråk och i de projekt och processer hon leder.

Noggrannhet låter kanske trist, men det delar vi också. Vi har lusläst texter tillsammans, justerat både fakta och tilltal och valt nya bättre bilder innan material har gått till tryck. Segt ibland, men perfektion blandat med gapskratt gör att det oftast varit roligt hela vägen.

Läkemedel har varit ett av våra gemensamma projekt. Innan jag träffade Marie visste jag inte att det går att hitta snygga och inspirerande bilder om till exempel järnbrist. Men hon kan.

Gästbloggare Eva Bernhardtson, Svenska Stenarna

EvaS_gastblogg