Det faktiska resultatet

Häromdagen var jag på en frukostföreläsning av Klas Hallberg på temat ”Arbeta mindre – få mer gjort”, eller YCDBRALAI – You Can´t Do Business Running Around Like An Idiot.

Förutom många skratt och inspirerande retorik fick jag bekräftelse på det jag förespråkar såväl privat som i mitt arbete med ledare och team: Sluta uppmuntra multi-tasking eller att fokusera enbart på det mätbara! Förbättra istället förmågan att fokusera på en sak i taget, jobba med medveten närvaro och avsätt tid för reflektion.

Det är viktigt att våga ifrågasätta vardagens alla måsten och åtminstone ibland agera utifrån lust istället för plikt. När vi gör rätt saker istället för många saker, när vi orkar ta reda på vad som är angeläget, när vi förmår att lyssna på nyanserna – det är då vi på allvar blir effektiva. Det är också då det faktiska resultatet kommer.

Skogshuggarna

Ett av exemplen Klas Hallberg berättade om var en utvärdering av två skogshuggarlag som gjordes på ett skogsbruk i nordöstra USA i början av 1900-talet. Man ville fastställa vilket av arbetslagen som var mest effektivt.

Det ena laget arbetade 12 timmar om dagen. De slet hårt och tog endast en 22 minuter lång lunchrast, för att vara så effektiva som möjligt. De hann fälla 87 träd.

Den andra gruppen lade upp sitt arbete på ett helt annat sätt. Även de hade 12 timmars arbetsdag. Men den var lugnare och latare, kan man tycka. De tog 10 minuters paus varje timma – alltså 2 timmar totalt. Dessutom en lunchrast på 45 minuter. De hann fälla 112 träd.

Resultatet förbryllade inspektörerna. Hur kunde laget som tog det så lugnt, fälla så många fler träd än de som slet? Vad var deras hemlighet? Vad gjorde skillnad? Det faktiska resultatet blev ju bättre.

Min egen reflektion

Jag kan också tänka mig att trivseln var högre i det vinnande laget och att det fanns plats för att bolla idéer och tankar med varandra. Kanske till och med att slipa både yxor och teknik för att effektivisera? Kan det också ha gynnat samarbetet och samhörigheten samt rentav gjort arbetsdagen gladare?

Det skadar inte att då och då tänka ett varv kring sitt eget arbetssätt. Hur kommer det sig att jag vissa dagar är så effektiv och allt bara flyter? Vad gör skillnad för mig? Hur medveten är jag när jag gör det jag gör? För det går inte alltid att fylla på med mer tid. Men jag kan alltid fylla på med en mer medveten närvaro i det jag gör.

Marie W Schjölin